[Dutch] Maleisië Reisverslag – Deel 4 : Kota Kinabalu & Tunku Abdul Rahman Park

Welkom terug.  Dit is een vervolg op deel 3.

In dit deel van het verslag bespreken we Kota Kinabalu (KK) en dan voornamelijk de bezienswaardigheden rond KK aangezien er in de stad zelf niet zoveel bezienswaardigheden zijn.  KK heeft een leuke avondmarkt waar je ook goedkoop en goed kan eten.  Verder staan de belangrijkste bezienswaardigheden zoals het Jesselton hotel bijna allemaal rond de hoofdstraat.  De stadsmoskee (zie foto) ligt wat afgelegen maar is ook best knap.

English: Kota Kinabalu City Mosque at Sabah, M...

English: Kota Kinabalu City Mosque at Sabah, Malaysia. (Photo credit: Wikipedia)

Toeristen die KK bezoeken doen dit voornamelijk omdat ze ofwel de Mount Kinabalu wensen te beklimmen of omdat ze wensen te snorkelen in het Tunku Abdul Rahman Park.    De berg beklimmen is mogelijk op 1 dag maar de meeste tours voorzien in 2 dagen.  Je dient een georganiseerde tour te doen aangezien een gids verplicht is.  Wens je dit te doen kan je terecht in 1 van de vele lokale reisagentschappen maar best tracht je dit op voorhand te regelen.

De berg hebben wij niet beklommen maar we zijn wel gaan snorkelen in Tunku Abdul Rahman.  Dit park bestaat uit 5 eilanden waarbij je zelf bepaalt welke je wenst te bezoeken.  Boten vertrekken vanuit Jesselton Point waar je ook je ticketten voor de boot kan kopen.  Er zijn verschillende reiskantoortjes die elk hun eigen boot verkopen.  De prijzen blijven gelijk, wel is er verschil betreffende de uren dat de boten vertrekken.  Vergelijk dus even, misschien vind je een andere boot waardoor je sneller vertrekt.  Je kan tot 3 eilanden op 1 dag bezoeken.  (Ook hier dien je even te vergelijken want ook de uren van de transfer rond de middag verschillen tussen de verschillende agentschappen.)

Zoals je kan zien op de website bestaat de prijs uit 3 delen: prijs van de boot, een supplement voor de pier en inkom van het park.  De eerste 2 betaal je op de pier, de inkom van het park betaal je op het eerste eiland dat je bezoekt.  Mogelijks wil je nog een snorkel huren, dat betaal je eveens bij aankoop van je ticket.  (Je kan eveneens een snorkel huren op het eiland, de prijs blijft hetzelfde) Wij bezochten Sapi en Mamutik op 1 dag en betaalden hiervoor RM33 voor de boot.  (voor 1 eiland betaal je RM23)

Beide eilanden vielen tegen voor ons.  Onderweg naar de eilanden vaar je al tussen het afval (flessen, reddingsvesten, …) en ook op de eilanden zelf vind je veel aangespoeld afval.  De stranden zelf zijn nog redelijk proper gehouden maar eenmaal je enkele stappen naar links of rechts zet zie je veel afval.

Garbage

Afval: plastic flessen en zelfs een reddingsvest

De eilanden zijn redelijk druk bezocht en dat zorgt voor een minder leuke snorkelervaring.  Het is goed uitkijken om niet te botsen maar bovendien zorgt al dat gepeddel in het water voor een slechte zichtbaarheid.  Door het ondiepe water is het koraal dat er staat trouwens grotendeels dood.  Noch op Sapi, noch op Mamutik zagen wij vissen tijdens het snorkelen.  We zagen wel vissen op de pier waar toeristen hen voederen, iets wat niet mag maar sommige toeristen trokken zich niet veel van dit verbod aan.  (het zijn hier trouwens vooral Aziatische toeristen)

Fish being fed

Fish being fed

Het hoogtepunt van onze snorkeldag zat niet in het water maar op het land en dat waren de Varanen die je kan zien op Sapi eiland.  Redelijk uit de kluiten gewassen beesten van om en bij anderhalve meter.  Indrukwekkend om te zien!  Je moet er niet te ver achter zoeken want ze lopen rond tussen de BBQ’s die aan het strand staan.  Wil je ze echter in hun natuurlijke omgeving zien raad ik je aan om even de wandeling te doen die vertrekt vanaf het strand.  Het is een korte wandeling van om en bij een half uur en tijdens de wandeling zal je nog verschillende Varanen tegenkomen.  De wandeling begint en eindigt met een redelijk stijl stuk maar is verder makkelijk te doen.

Monitor Lizard

Tijdens onze andere dag in KK deden we een uitstap naar het Tambunan Rafflesia Reserve.  (We hadden ons eerst in het Visitor Center geïnformeerd dat de bloem weldegelijk openstond.)  Het park ligt niet echt bij de deur, het is ongeveer 1.5u rijden op een bochtige weg in de bergen.  Op de toeristische dienst had men ons gezegd dat een taxi ongeveer RM300 zou kosten (heen & terug inclusief wachten) maar na wat onderhandelen kwamen we tot een prijs van RM150.  Goedkoper alternatief is een minibus maar deze rijdt niet vaak en was ook niet daar toen wij wilden vertrekken.

Het park is best duur.  Ze vragen RM100 voor een gids. Deze kost kan je met 5 personen delen maar aangezien het park helemaal niet zo toeristisch is bestaat de kans dat je voor dit volledige bedrag zelf kan opdraaien.  Zorg ervoor dat je redelijk vroeg gaat en voorzie wat tijd om te kunnen wachten dat vergroot je kansen om deze kost te kunnen delen.  Het park sluit de deuren trouwens reeds om 2u ‘s middags. Ons bezoekje duurde ongeveer 30 minuten, afhankelijk waar de bloemen bloeien kan het zijn dat je bezoek 1u duurt.  Het park is echt een bos met slechts hier en daar paden dus de gidsen gaan van de paden af om je de bloemen te tonen (zonder gids hadden wij de bloemen noooit gevonden).

Die RM100 voor de gids is trouwens nog niet de volledige kost alhoewel de rest van de kosten bijna in het niets verdwijnt bij die kost.  Per persoon die je ook nog RM5 inkom te betalen en om foto’s te mogen maken betaal je een additionele RM5.

De Rafflesia bloem is best knap maar de vraag is of deze bloem zo’n bedrag waard is (naar lokale normen).  Ik zou iedereen die naar Maleisië gaat aanraden om een kijkje te komen nemen naar deze bloem maar er zijn voldoende andere plaatsen waar dat kan voor een eerlijker bedrag. (bv. Gunung Gading National Park or Mount Kinabalu of tijdens een beklimming van Mount Kinabali)

Binnenkort deel 5 met de Kinabatangan rivier!

Foto’s vind je hier:

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: